C-REAL Genk?

C-REAL (een onderzoeksproject van Dubolimburg vzw, Onesto en provincie Limburg met de Europese steun van HORIZON 2020) ontwikkelt een geïntegreerde werkwijze waarbij technisch advies en nieuwe financieringsmethoden het renoveren van appartementsgebouwen ouder dan 40 jaar aanzienlijk vergemakkelijken, verbeteren en betaalbaar maken. Daarnaast heeft de stad Genk extra middelen vrij gemaakt om in Genk 8 VME’s te vinden die willen deelnemen aan dit boeiende traject. Genkse deelnemende VME’s krijgen namelijk een meer uitgebreide begeleiding en ondersteuning.

Genk telt heel wat oude appartementsgebouwen, voornamelijk in het centrum. Naast het verduurzamen van deze gebouwen staan ook heel wat investeringen in de bouwfysische kwaliteit en veiligheid op de agenda van menige VME. Omdat we menen dat je beide aspecten best samen aanpakt, heeft de stad Genk samen met Dubolimburg een begeleidingspakket uitgewerkt. We zoeken 8 VME’s met renovatieplannen om dit begeleidingspakket uit te proberen.

Wat houdt onze ondersteuning concreet in?
 • We bieden de VME een grondig adviesrapport wat betreft de staat van het gebouw, uitgesplitst naar type ingreep. Daarnaast bieden nog extra analyses aan, die meer gericht zijn op de bouwfysische aspecten.
 • We maken een aanzet voor een conditiestaatmeting en een kostenraming voor het onderhoud van verouderde gebouwonderdelen
 • Visuele inspectie betonrot en opmaak dossier voor aanvraag gedetailleerde studie
 • Inspectieverslag naar betonrot en brandveiligheid
 • Advies rond aanpassing rookkanalen
 • Dakonderzoek ifv vernieuwing structuur en plaatsen isolatie
 • Warmteverliesberekening ifv stookplaatsrenovatie
 • Extra uren trajectbegeleiding voor de VME en syndicus doorheen het renovatieproces.
 • Opmaak plan van aanpak voor de renovatie van het gebouw
 • Opmaak financieel plan voor de renovatie van het gebouw
 • Technische ondersteuning van de syndicus bij gebouwbeheer

Optioneel kunnen VME’s ook kiezen om naast het adviesrapport ook andere producten te laten opmaken (vb asbestinventaris, EPC voor de gemene delen,…). Sommigen zijn zelfs bij wet verplicht binnen een bepaalde termijn. Deze zijn betalend, naast het gratis adviesrapport.

EXTRA AANBOD (ENKEL IN GENK)

Voor VME’s en syndici met renovatieplannen is dit HET project om in te stappen. Stad Genk biedt via het project C-REAL een uitgelezen kans om met begeleiding van de professionals het hele appartementsgebouw aan te pakken en klaar te maken voor de toekomst. We hebben hierbij aandacht voor alle gebouwonderdelen.

Meer weten?

Bekijk hier het webinar van 27 en 28 april

Bekijk hier de presentatie van het webinar van 27 en 28 april (pdf)

Download de presentaties van de opleiding/infosessie van 25 oktober 2022

Bekijk hier een toelichtingsvideo over C-REAL

 

Documenten C-REAL GENK

Documenten/downloads

VME-CAFE in Genk > 03/10/2023