Renoveren betaalbaar voor iedereen? Project RE-LEAF onderzoekt mogelijkheden
Bouwsector Overheid FinancingRE-LEAF ging van start! Op vrijdag 8 november hielden Dubolimburg, Onesto, Stebo en provincie Limburg het nieuwe Europese onderzoeksproject boven het doopvont. RE-LEAF onderzoekt (financiële) modellen van gedeeld eigendom voor woningen en appertementen en ontwikkelt, test en implementeert collectieve buurtrenovatie.
Hoe versnellen we de renovatiegraad in Limburg? Welke middelen zijn er nodig om de renovatie van woningen en appartementen betaalbaar te houden? Met het nieuwe Europese EU LIFE project RE-LEAF ontwikkelen Energiehuis Limburg en de provincie Limburg nieuwe tools en oplossingen. De tools helpen de Limburgse verbouwer op weg naar comfortabele, gezonde en toekomstbestendige woningen en appartementen.
Renovatiedrempel verlagen voor verschillende doelgroepen
Energiehuis Limburg is al jaren de succesvolle one-stop-shop voor toekomstbestendige renovaties: burgers kunnen er terecht voor objectief advies en begeleiding bij alle stappen van hun woningrenovatie.
Energiehuis Limburg is een samenwerking tussen Dubolimburg en Stebo, die optreden als renovatieadviseur, en kredietverstrekker Onesto. Het ervaart vanop de eerste rij dat de drempel voor een grondige renovatie te hoog is voor eigenaars met een kleiner inkomen. Ook complexere woonsituaties laten betaalbaar renoveren niet altijd toe. Daarom werkt Energiehuis Limburg binnen dit RE-LEAF-project hefbomen uit en ontwikkelt het oplossingen gericht op specifieke doelgroepen.
“RE-LEAF bouwt verder op de successen van ons vorige Europese project C-REAL. De oplossingen die we zoeken zijn heel concreet.
Voor appartementen ontwikkelen we bijvoorbeeld gebruiksvriendelijke tools voor de syndicus. Die laten toe om een langetermijninvesterings- en onderhoudsplan op te stellen en te beheren. Door de behoeften van kredietinstellingen en verzekeraars mee te nemen, helpen deze tools ook bij het optimaliseren van de financieringsmix voor renovaties,” legt Hans Vermeulen, algemeen directeur van Energiehuis Limburg, uit.
Huiseigenaars met een laag inkomen hebben vaak geen toegang tot een krediet. Voor hen zoekt RE-LEAF oplossingen voor de financiering van de werken, zoals renovatie via modellen van gedeeld eigendom.
Door samen te werken met vastgoed- en kredietmakelaars worden kopers beter voorbereid aan het begin van hun koop- en renovatieavontuur en wordt er ingezet op het voorkomen van energie-armoede.
Het ontwikkelen, testen en implementeren van een geoptimaliseerde aanpak voor collectieve buurtrenovatie zal de renovatiegraad een sterke impuls geven.
“De opzet van een ecosysteem voor het opstarten van energiegemeenschappen, is de kers op de taart,” vervolgt Hans Vermeulen.
RE-LEAF stelt Energiehuis Limburg in staat om de goede praktijken door te geven aan andere dienstverleners voor woningrenovatie, zoals energiehuizen, financiële instellingen, renovatieadviseurs en syndici.
Zo wil RE-LEAF een multiplicatoreffect creëren in Vlaanderen en zelfs daarbuiten.
Concrete projectverwachtingen
Concreet wil Energiehuis Limburg tegen 2028, het einde van het project, 1,402 gigawattuur per jaar besparen. In vermindering van CO2-uitstoot betekent dat 283 ton per jaar.
Er wordt gemikt op een totale investering in energetische maatregelen van 8.325.000 euro.