Shawn geniet van C-REAL-renovatiebegeleiding

Bouwsector Overheid Financing Particulier
17 November 2021

Shawn Le Moine kocht het huis van zijn grootmoeder. Hij wist dat er nog wat werk aan was om de woning comfortabel, energiezuinig en eigentijds te maken. Hij deed beroep op de C-Real-renovatiebegeleiding om zijn droom te realiseren.

Shawn geniet van C-REAL-renovatiebegeleiding

Hij is er nog maar 21, maar toch heeft Shawn Le Moine één van zijn grote levensdoelen kunnen verwezenlijken. Sinds enkele weken gaat hij door het leven als eigenaar van zijn eigen stekje. Hij kocht de woning van zijn grootmoeder en gaat die nu ook renoveren. In de wetenschap dat het allesbehalve evident is om op zo jonge leeftijd al eigenaar te worden trokken we naar hem toe, geprikkeld op zoek naar zijn verhaal. 

De gemiddelde leeftijd van mensen die een eigen woning kopen is  ongeveer 42 jaar. Jij bent er zelf 21, dat is de helft… Vind je jezelf niet te jong om al eigenaar van een woning te worden?

Ik zou niet weten waarom. Als je de kans krijgt om iets dergelijks te kunnen verwezenlijken moet je die kans gewoon met twee handen grijpen, ongeacht je leeftijd. Ik had inderdaad iets kunnen gaan huren, maar dat zou toch te zot geweest zijn?! Nu zal ik al op mijn 50 jaar schuldenvrij zijn en kan dan volop genieten en weer nieuwe dromen waarmaken…

Wat maakte dat je erover begon na te denken om een eigen woning aan te kopen?

Ik woonde bij mijn grootmoeder, in het huis van mijn grootmoeder. Door omstandigheden moest het huis verkocht worden. Die kans kon ik niet laten liggen, het was een enorme opportuniteit. Het is gewoon fijn iets van jezelf te hebben en er volledig je eigen ding mee kunnen doen.

Welke eigenschappen van deze woning hebben je uiteindelijk over de streep getrokken? Wat maakt dat je zo graag net in deze woning wilde blijven wonen?

Alles bij elkaar genomen was het gewoon de eenvoudigste oplossing, ook in functie van mijn hond. De woning heeft namelijk een grote tuin die voor veel speelplezier zorgt. Verder heb ik het altijd een mooie woning gevonden. En bovendien zit er al een nieuwe badkamer en nieuwe keuken in. Ook de gunstige EPC-waarde was uiteraard mooi meegenomen. En dat alles natuurlijk gepaard met de nodige emotionele lading…

Bovendien zag ik de woning al enkele jaren lang elke dag, ik leefde er zelf in. Dat is een enorm verschil met kopers die soms zelfs maar één keertje een woning te zien krijgen alvorens de overeenkomst te tekenen. Neem bijvoorbeeld het dak: hiervan wist ik alleen al op het zicht en door het aan te voelen dat dit slecht geïsoleerd was en dat daar bijkomend werk aan zou zijn.

Was de aankoop voor jou een stap in het onbekende of had je al wat voorkennis wat betreft aankopen, hypotheken of woonkredieten?

Eerlijk gezegd tastte ik totaal in het duister. Mijn nonkel was net zelf aan het bouwen, en is trouwens nog steeds bezig (knipoogt), die heeft me wel wat op weg kunnen helpen. Verder heb ik veel online opgezocht, enkele huizen vergeleken, eens gehoord wat vrienden en kennissen ervan dachten… Maar dan heb ik uiteindelijk Hypotheek.winkel gecontacteerd omdat enkele vrienden me warm aanbevolen om daar zeker eens langs te gaan. Dat bleek achteraf toch een doorslaggevende stap. Bij Hypotheek.winkel kreeg ik heel wat praktische zaken aangereikt en werden er heel goeie oplossingen geboden. En zij brachten me vervolgens in contact met Onesto en later nog De Huisdokter van Dubolimburg.

Hoe verliep deze reis voor jou, vanaf het tekenen van het compromis tot en met de uiteindelijke akte bij de notaris?

Bij momenten was het best pittig en moeilijk. De hoeveelheid aan informatie is vaak lastig te verwerken en soms verlies je het overzicht een beetje. Over sommige zaken krijg je heel snel de nodige en correcte informatie terwijl dat op andere vlakken totaal tegenovergesteld is. Dat maakt het soms wel frustrerend. Maar algemeen houd ik er een goed gevoel aan over. Zeker omdat ik bij Hypotheek.winkel en bij Onesto op professioneel advies kon rekenen. Ik tekende in juni de verkoopovereenkomst en de akte werd begin november verleden, dan kan je eigenlijk best tevreden terugblikken.

De EPC-waarde van de woning bedraagt 290 en krijgt daarmee een label C opgeplakt. Dat is een hele prestatie voor een woning uit de jaren 70. Wat werd er in het verleden ondernomen om tot deze energieprestatie te komen?

Ik was er zelf getuige van dat alle ramen en deuren vervangen werden. Dat was in 2018. Ook de bijbouw is toen volgens de nieuwste regelgeving en normering opgetrokken.

Heb je zelf nog plannen om de woning (nog) energiezuiniger te maken?

Ja, zoals ik al eerder aangaf dient het dak beter geïsoleerd te worden. Daar ga ik onmiddellijk werk van maken. En verder ga ik nog enkele aanbevelingen volgen zoals die in het renovatierapport van de Huisdokter van Dubolimburg beschreven staan. Zo kan ik nog wat zakken in label C en wordt mijn energiefactuur hopelijk nog wat lager.

Welke tips zou je nog willen meegeven aan andere (jonge) mensen die graag een eigen woning willen kopen?

Eerst en vooral heeft het mij enorm geholpen een beroep aan te leren dat ik enorm graag doe - ik werk als pijpfitter bij ROB Bilfinger. Dat zorgt voor een vast en goed inkomen en dat vergemakkelijkt de zaken natuurlijk. Dat heeft het voor mij mogelijk gemaakt om nu al een eigen woning te kunnen kopen. Maar los daarvan: laat je ook professioneel begeleiden, al van in het begin van je plannen. Zo ben ik dankzij Hypotheek.winkel bij Onesto terecht gekomen en kan ik dankzij het C-REAL-project van Onesto nu zelfs genieten van een uitgebreid renovatiebegeleidingsproces, volledig gratis! Schrik er dus niet voor terug om vragen te stellen en de nodige hulp te aanvaarden.

Download documenten