Bijgestuurde timing voor EPC gemeenschappelijke delen appartementsgebouwen

Bouwsector Overheid Particulier
17 May 2021

Volgens de huidige regelgeving moet uiterlijk op 1 januari 2022 ieder appartementsgebouw over een EPC voor de gemeenschappelijke delen beschikken. Het gaat in totaal over ruim 130.000 appartementsgebouwen in Vlaanderen. De coronapandemie zorgde ervoor dat opmaak van dit EPC veel vertraging opliep.
Op initiatief van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir wordt deze timing nu bijgestuurd. Er komt een fasering in functie van de grootte van het appartementsgebouw.

Bijgestuurde timing voor EPC gemeenschappelijke delen appartementsgebouwen

Voor de grootste appartementsgebouwen (minstens 15 gebouweenheden) blijft de verplichting van kracht tegen 1 januari 2022.
Voor de middelgrote (5 tot en met 14 gebouweenheden) verschuift de verplichting naar 1 januari 2023.
Voor de kleinste (2 tot en met 4 gebouweenheden) verschuift de verplichting naar 1 januari 2024.

Bijgestuurde timing 

Appartementsgebouw met  

Wanneer dient het EPC gemeenschappelijke delen beschikbaar te zijn (aangepaste kalender) 

minstens 15 eenheden 

1 januari 2022 

5 tot en met 14 eenheden 

1 januari 2023 

2 tot en met 4 eenheden 

1 januari 2024 

Voor nieuwbouwappartementen is het EPC van de gemeenschappelijke delen verplicht tien jaar nadat de stedenbouwkundige vergunning is uitgereikt.

Belangrijke info voor de eigenaar of VME

Het EPC is tien jaar geldig, maar moet aangepast worden bij werken die een invloed hebben op de energetische prestaties van de gemeenschappelijke delen, zoals (na)isoleren van vloeren, muren en daken, plaatsen van nieuwe voordeur, vervangen of vernieuwen van de collectieve technische installaties. Zo blijft het certificaat actueel.

De eigenaar of de vereniging van mede-eigenaars is verantwoordelijk voor het tijdig opmaken van het EPC gemeenschappelijke delen. Als bij controle blijkt dat er geen EPC van de gemeenschappelijke delen aanwezig is, kan de eigenaar van het appartementsgebouw of de vereniging van mede-eigenaars (VME) een boete krijgen. 

Meer nieuws